42 poze   10466 vizite
Albume
IDEI PENTRU AMENAJARE GRADINIOBSERVATII PRACTICE VITA DE VIE POMI GRADINAPEPINIERE ROMANIATRATAMENTE GRADINA

membru din 3 December 2012

OBSERVATII PRACTICE VITA DE VIE POMI GRADINA

observatii , tratamente, intretinere, despre soiuri
Pana o sa adaug imagini sa vorbim de spre soiuri: Am cumparat din diferite locuri din Romania peste 24 de soiuri, probabil si altii au gresit crezand ca daca scrie undeva ca este soiul ......Ottonel sa spunem atunci la toata lumea este la fel . Nu este la fel nici la pomi , nici la vita de vie. Daca am luat din 3 locuri (statiune, producatori de butasi, mall, etc- cu etichete) sunt in 3 feluri sau mai multe. Probabil locul, terenul, portaltoiul, etc. seamana dar difera la marimea bobului, gust,vigoare.
- Cardinal : struguri foarte buni de masa, gust putin aromat boabe mari cand au apa si pamant bun, ciorchini mari. Rezista bine la ingheturile de iarna ( -20) , in schimb anul acesta la ingheturile de primavara( 0 grade noaptea o perioada lunga de timp) a trebuit sa le tai de jos ca sa dea din nou-pierdere 95 %.Rezistenta medie la boli.
-Seibel (zaibar) hibrid - bun de completare la vin negru, pe langa cele de soi, rezistenta buna la boli, mana , fainare( trebuie 2-3 stropiri), rezistenta medie la ingheturile tarzii, anul acesta l-am pornit cu ingrasaminte in sol ,stropit cu fier si un stimulent.
-Muscat Hamburg: cu toate ca o sa gasiti peste tot ca ingheata iarna la -16 -18, rezista bine iarna si chiar la ingheturile de primavara.Trebuie stropit cam dupa carte pentru mana , daunatori etc.Are o multime de varietati, eu din 30 de butuci am nimerit unul cu boabe mari si foarte parfumat.(muscat). Cei mai buni sunt din Romania
-Black Magic ( de la Yurta) (a nu se confunda cum fac altii cu Codreanca): negru foarte bun de masa cel mai bun din cati am , pt. ca este cel mai dulce si se culege de la inceputul lui august , chiar sfarsit de iulie pana in noiembrie.Mediu rezistent la boli ( inteleg prin mediu, stropiri de iarna si 3-4 pana la parga strugurilor).
-Soiul Italia :albi , bun de masa, ciorchini foarte mari , trebuie rariti, mediu rezistent la boli, sensibil la molia vitei de vie.Rezistent la ingheturi de iarna si primavara.Mai exista o varietate cu un gust tamaios-stafida , care imi place dar nu l-am gasit.
- Soiurile rusesti (ucraina, Moldova) : Lora , Talisman, Podarok, Arkadia, ( struguri albi)sunt bune de masa, boabe foarte mari, putin tamaiosi, dar rezistenti la ger si boli.La mana sunt mai rezistenti decat hibridele noastre. din cei pe care ai am ,Arkadia este mai sensibil.
-Am observat ca altoirea este buna numai pentru filoxera si eventual sa creasca planta mai puternic(mai mult). Din punct de vedere al rezistentei , rezista mai bine pomii si vita de vie cei care sunt pe radacinile lor, din samanta.
- La inceput am crezut ca fainarea este cea mai periculoasa boala la vie, apoi au aparut molia viei si am avut pierdere de 60%, apoi in alt an mana care poate duce la 80% pierderi, si ultima data m-am confruntat cu excorioza, care m-a obligat sa tai si sa ard toate joardele de jos. Se pare din tot ce am citit in, rusa, engleza, franceza ca numai fosetilul de aluminiu este eficient si acela aplicat chiar in faza de mugure.
*** ATENTIE: Cand faceti stropiri cu solutii chimice in gradina folositi obligatoriu, masca foarte buna, ochelari si daca puteti inclusiv costum de protectie.
**** La escoriza (stropirea este valabila si pt. celelalte boli): s-a verificat stropirea cu fosetil in faza 5-6 la vita de vie(adica chiar cand se sparge mugurul) urmata de cea mai eficienta solutie : POLISULFURA ( de Onesti), stropiri periodice.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.